Ajalugu  

  Toodang  

  Lingid  

  Memuaarid  

  Vrakigalerii  

  Arhiivkogu  

  Muud maaparandusmasinad  

  Info   

Otsi:

Memuaarid : Päästeaktsioon: Teehöövel Varjupaika

2005. aasta paiku tekkis Paide teehöövlitehase huvilisel ja Järva-Jaani Vanatehnika Varjupaiga fännil Silver Kuik`il mõte tuua üks Paides toodetud höövel ka Varjupaiga tehnikakogusse. Esiteks ei olnud sel ajal Varjupaiga kogus ühtegi teehöövlit ja teiseks on Eesti masinatööstuse toodang Varjupaiga entusiastide erilise tähelepanu all.
Sobiv masin leiti 2006. aasta sügisel ja selleks oli viimased aastad Viljandimaal Kõo valla teid hooldanud D-512. Höövli omanikult väljaostmiseks vajalik rahasumma saadi nii sponsorite kui ka Auto-Moto foorumis korraldatud rahakogumisaktsioonil osalenud vanatehnikahuviliste abil kokku vähema kui kuu ajaga.

Allpool toome ära aktsiooni "Teehöövel Varjupaika!" "ristiisa" Silver Kuik`i kirjutise, mis esmakordselt ilmus Auto-Moto foorumis 2007. aasta veebruari alguses, kui D-512 oli leidnud oma uue kodu Varjupaigas.



Kokkulepitud kohtumispaika Võhma lähedal jõudis kõige varem foorumlane Sillu, veidi aja pärast saabusid ka mesamees ning TAR, seejärel Järva-Jaanist muuseumipapa, Regardman, eno1 poja Kaspariga, Väikevend ja Pets ning vahepeal olid kohale jõudnud ka foorumlased Tomm7, Sull7 ja TMS ning sõit Koksvere poole võis alata. Tee peal liitusid veel Tartust tulnud foorumlased aiv ning andres22.

Kohale jõudes sai masin esmalt kergelt üle vaadatud. Höövli väliselt märgatavatest ümberehitustest sai peale juba teadaolnud kabiini nurgaakende ümberehituse (paigaldatud sirged klaasid algsete kumerate asemel) tuvastatud veel algse näidikuteploki asendamine veoauto ZiL-130 omaga.

Järgnes käik (koosseisus Sillu, muuseumipapa ja Tomm7) Võhmasse õlisid ostma, seejärel õlid, bensiin käivitusmootori paaki ning vesi sisse, aku peale ja peale paariaastast seismist käima ta läkski! Veidi manööverdamist (kuna höövli liikumisteed piirasid üheltpoolt hiiglaslik lumehang ning teiseltpoolt betoonplokk, mida jäässe kinnikülmumise tõttu ka eemaldada ei õnnestunud) ning järgnevalt sai höövel sõidetud töökotta, kus said kummid täis pumbatud ning keevitatud ka lagunema kippuvat kardaani, samuti korrastatud ka höövli tulesid.


Seejärel, kui höövel taas töökojast välja sõidutatud, sai tehtud aktsioonis osalenutest ühispilt ning võisimegi alustada teekonda Järva-Jaani poole. Esimese poole teekonnast läbis teehöövel omal käigul vaheldumisi foorumlaste Sillu, eno1 ning mesamehe juhtimisel. Üsna pea peale liikumahakkamist selgus aga tõsiasi, et käigukastis ei tööta kiirendatud käikude rida ning seetõttu saime edasi liikuda kiirusega kõige enam kümmekond kilomeetrit tunnis! Sellega seoses sai Pilistveres vastu võetud operatiivne otsus tellida kolonnile vastu meid mullu kevadel Sürgaverest Ikarus 620 transpordilgi aidanud AS Tatoli suurtraktor New Holland ning veidi aja pärast (kolonn jätkas vahepeal edasiliikumist) see saabuski. Ega`s midagi, lühikese trossiga ning jämeda köiega höövel traktorile sappa ning aina edasi J.-Jaani poole, no saime nüüd ikka mitu korda kiiremine edasi.

Pilistveres juhtus ka foorumlasel Sillul omalaadne vahejuhtum, kus höövli kabiini siseneda püüdes sai ühelt küljelt kabiini astmelaud "alt ära astutud" - see rändas esmalt Sillu Fordi pagasnikusse ning hiljem J.-Jaanis esialgu höövli kabiini.

Puksiiris juhtisid höövlit järgemööda foorumlased eno1 ning muuseumipapa. J.-Jaani bussijaama juures sai höövel puksiirist lahti haagitud ning viimased mõnisada meetrit Varjupaigani liikus see taas omal jõul. Kohale jõudes oli veel probleeme seoses höövli lumesse kinnijäämisega, kuid alul aktsioonis osalenute kätejõu ning lõpuks taas sama New Hollandi traktori abiga sai masin oma esialgsele kohale paigutatud.

Höövli kohalepaigutamisele järgnes traditsiooniline Varjupaiga supi söömine ühes väikese aruteluga edasistest plaanidest.

Veelkord tahaksin avaldada suurimat tänu kõigile, kes, igaüks omal moel, andsid oma panuse, et see teehöövel oma uude kodusse jõuaks! Olete kõik väga toredad inimesed!

<<12>>

2004. aasta suvi
2004. aasta suvi
Foto: Silver Kuik
3. veebruar 2007
3. veebruar 2007
Foto: Silver Kuik
2004. aasta suvi
2004. aasta suvi
Foto: Silver Kuik
Veidi peale Pilistveret haagiti höövel traktori järgi
Foto: Silver Kuik
Päästeaktsioon: Teehöövel Varjupaika
Foto: Silver Kuik
Päästeaktsioon: Teehöövel Varjupaika
Foto: Silver Kuik